Двустайни апартаменти – защо са най-търсени на пазара на недживими имоти?

двустайни-апартаменти

През 2015 година пазарът на жилищни имоти в България продължи да се стабилизира от икономическата рецесията в световен мащаб, като в някои големи градове дори отбеляза необичаен ръст.

Поради известни икономически и финансови предпоставки от началото на 2016 година търсенето на апартаменти постепенно нарасна. Това предизвика повишаване на цените на наличните имоти на пазара за продажба, защото се оказа, че те са недостатъчни за потока от купувачи. Следствие на свития пазар от предходните години, когато строителството беше в ограничено, към момента има недостиг на апартаменти за продажба в подготвени за експлоатация сгради. Това е и основна причина, която мотивира собственици на жилища в по–стари сгради да излязат на пазара за продажба, за да получат добра цена. Реакцията от строителните компании не закъсня, като през второто шестмесечие на 2015 година започнаха изготвяне на нови конкурентни проекти, в които качеството отговаря на цената.

През 2016/2017 година се очаква новото строителство да е най-предпочитано на пазара на недвижими имоти. Затова най-разумно за продавачите на по-стари имоти е да опитат да сключат сделка преди появата на новите обеми завършени апартаменти, при това придържайки се към настоящите пазарни нива на цените. В статистиката на най-търсени разпределения на жилища и до момента остават двустайните.

За последните десет години двустайният апартамент е най-предпочитан за българина, от гледна точка на разпределение, възможност за покупка и последващо управление на имота. Продължителния интерес към малките жилища е и заради това, че поддръжката му изисква по-ниски разходи, а когато се купува такъв имот с инвестиционна цел, се знае, че малките жилища се отдават по-лесно под наем.

През последните години на имотния пазар, при новото строителство трайно се наложи под двустаен апартамент да се разбира дневна с кухненска част и спално помещение. Това определено напомня разпределението на гарсониера в панелното строителство, само че с преустроени по предназначение помещения. Въпреки компактните си размери, голяма част от тези жилища обслужват нуждите на цели семейства.

Търсенето на двустайни апартаменти е характерно за млади семейни двойки, инвеститори или възрастни хора. Те са предпочитани и от студенти търсещи самостоятелност. Жилището има всички характеристики за уютен дом, защото разполага с спалня, дневна стая, санитарно помещение, входно антре и тераса/балкон. Всичко това се оказва напълно достатъчно за двучленно семейство, a често и след появата на третия член. Особено ценени са за развиване на бизнес, когато са разположени на партер или първи етаж.

Наблюдава се тенденция за намаляващи лихвени проценти при кредитни продукти от всякакво естество и особено с цел покупка на жилище, което очевидно се отразява положително на активността на пазара на недвижими имоти.

Силното раздвижване на имотния пазар проличава и в сериозния ръст на вписаните ипотеки в Агенция по вписванията в края на 2015 и началото на 2016 год. При голям дял от тях, като обезпечение са отбелязани двустайни апартаменти въпреки, че в съотношение спрямо тристайните, постепенно намаляват.

Според данни на браншовата организация между 40-42 на сто от жилищата въведените в експлоатация в новопостроени сгради за последното десетилетие са двустайни. Затова този тип разпределение се разглежда, като приоритетно, при проектиране на нови сгради. Тази тенденция се е формира в резултат на постепенния ръст на цените в големите градове след примане на България, като страна членка на ЕС.

Един от основните фактори, провокиращ все още строителството на двустайни апартаменти е и големият дял на чуждестранните инвеститори за закупуване на ваканционни имоти, не само в курортните комплекси, а и в жилищните райони. Известно ни е, че България е предпочитана туристическа дестинация както през летния, така и през зимния сезон. Например, често срещано явление е туристи от други държави, посетили нашето Черноморие да предприемат стъпки да закупят ваканционен имот, който да използват в дългосрочен аспект. Особено за руските поданици, българския пазар се оказва с конкурентно предимство в момента, защото предоставя съчетание между високо качество на продуктите и достъпни цени на имотите. Обичайния избор е на жилище състоящо се от дневна стая и отделна спалня.

В наши дни се оказва, че инвестициията в недвижим имот се счита за все по–привлекатална. Един от световните авторитети в инвестициите Уорън Бъфет казва, че:„ Печалбата се прави при покупката – постигнеш ли добра цена при нея после е лесно да продадеш”. В този ред на мисли, ние от екипа на Алфа Агенти България Ви посочваме, че настоящия момент изглежда отличен в перспектива за инвестиция в недвижим имот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *