Тристайни апартаменти – търсене/предлагане!

тристайни-апартаменти

През 2016 година пазарът на недвижими имоти в големите градове в България увеличи темповете си на ръст и провокира всякакъв тип инвеститори да насочат внимание към строителния бранш. Ограниченото предлагане на готови за живеене жилища в завършени сгради тенденциозно предизвика по–голям интерес към свободните парцели за застрояване. През първото полугодие, обемът на сградите в строеж значително се увеличи, макар и към този момент да е все още далеч от нивата в периода 2006 – 2008 година.

По данни на Агенция по Вписвания, през отминалата 2015 година, сделките с недвижими имоти и офис площи са се увеличили с 15–20%. Данните от първите месеци на тази година сочат, че тенденцията се запазва. Голяма част от хората вече имат собствено жилище, но желаят да го сменят с друго по размер или локация. Оживлението на имотния пазар у нас очертава нови възможности, както пред купувачи и продавачи, така и пред инвеститори.

С понижаване на лихвите по ипотечните кредити и достигането им до нива от 4.50% за ГПР при някои банкови институции, все повече млади хора, живеещи под наем, вземат решение да закупят собствен дом. Те се оформят и като най-активната група купувачи на имоти в големите градове. Именно тази целева група е основната причина, поради която нивото на търсене на тристайни апартаменти, постепенно достига своите предшественици – двустайните. Както вече отбелязахме това пряко зависи от целта на покупката. Забелязва се и една друга тенденция, като все по-често клиентите са заинтересовани за придобият имот в същия район, в който са ползвали временно жилище под наем. Останалите критерии предопределящи избора на имот са обвързани с финансовата възможност и индивидуалните изисквания на всеки клиент. Като най-характерни са ни известни: предпочитан етаж, изложение, вътрешното разпределение и т.н.

Отчита се промяна в най-масовото търсене, като за разлика от предходни години, когато предимно се търсеха маломерни жилища, например апартамент с една спалня, днес предпочитания на купувачите се насочват към големи и функционални жилища с две и повече спални, за да се чувстват комфортно и да използват имота в дългосрочен план. Забелязва се, че в новите проекти, дялът на жилищата с цена под 30 000 евро почти липсва, а на тези между 30 и 50 хиляди евро, е намалял. Тенденцията за първото тримесечие на 2016 година, е че се раздвижва пазара на луксозни имоти, като това продължава и към момента. „Най-много се търсят жилища с площ около 100 кв.м с две и три спални. Често срещани изисквания от клиентите са за две самостоятелни санитарни помещения, килер и дрешник към една от спалните, просторен хол, обособен кухненски бокс“ и т.н.

Можем да разграничим следните целеви групи купувачи на пазара на недвижими имоти:

  1. В зависимост от целта на покупка:
  • Първите търсят имот за инвестиция, като в този случай масово се търсят двустайни апартаменти;
  • Вторите са тези клиенти, които желаят да закупят имот за лично ползване и се насочват към по – просторни и дори луксозни имоти.

 

  1. В зависимост от финансовите възможности:
  • Първите търсят площ и цена – все още т. нар. изгодна сделка;
  • Вторите се насочват към апартаменти в затворени комплекси със всички екстри на поддръжка и обслужване.

 

Алфа Агенти България все по–често регистрира клиенти, търсещи да закупят недвижим имот със заделени/спестени пари, които желаят да инвестират и да получават по-висока доходност от личните си средства сравнение с тази, която банките предлагат. От икономическа гледна точка анализаторите на финансовия пазар отчитат отрицателна доходност на спестяванията в банките, поради прекалено ниските лихви към момента по депозити и спестовни сметки. Това мотивира все повече българи да закупят имот, за да съхранят тяхната стойност във времето и същевременно да получават допълнителен доход.

В обобщение на казаното до тук, можем да потвърдим, че и през 2016 година продължава да се засилва интересът към тристайните апартаменти, като предпочитанията основно са насочени към сгради ново строителство. Завръща се интереса и към луксозните имоти. Клиентите желаят вече да закупят жилище, което предлага просторни площи, функционалност, качествено изпълнение. Най–често се закупуват тристайни апартаменти с площ от около 100 кв.м., които удовлетворяват посочените по-горе критерии.

В краткосрочен план, очакванията на Alfa Agents Bulgaria са, че през летните месеци ще има ръст в сделките на имотния пазар. Обичайно в периода юли-август интересът към покупката на жилища нараства с около 10%. Пазара предвещава оптимистична прогноза придружена с умерен ръст и по-голямо търсене на високо качество от страна на клиентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *