9 най-често срещани грешки при покупка на недвижим имот

покупка-на-недвижим-имот-Алфа-Агенти-България

Ако Ви предстои да закупите първият недвижим имот в живота си, направете всичко възможно да не допускате сериозни грешки при покупката. Изборът на собствено жилище може да е една от най-големите стъпки, които ще направите, но не е задължително да е една от най-трудните.

За да направите по-приятен този етап от живота Ви е нужно предварително да обмислите желаните характеристики на имота и разходите свързани с придобиването му.

За целта в тази статия ще разгледаме едни от най – съществените пропуски при покупка на недвижим имот и ще дадем насоки за избягването им.

#1. Покупката на недвижим имот е обвързана с големи разходи

Закупуването на недвижим имот е сериозна инвестиция, която трябва да бъде много добре обмислена. Ако сте се решили на такава стъпка, то е нужно да сте запознати с финансовите си възможности. За целта трябва да създадете списък с разходите, които правите ежемесечно – за автомобил, храна, кредити, битови сметки.

Когато станете собственик на недвижим имот, трябва да сте подготвени и за допълнителните разходи, а именно разходи по поддръжка, ремонти, застраховки, данъци и др. След като направите калкулация на всичко това, ще придобиете реална представа каква сума е необходимо да заделяте на месец за закупуване на така желаното жилище.

#2. Ниска финансова култура на купувачите на пазара

Често се случва хората да избързат и да започнат търсене на така мечтаният недвижим имот, без да са наясно каква сума ще им бъде отпусната под формата на банков кредит. Препоръчително е да имате предварително одобрение от банката. Така ще имате една финансова рамка, която ще Ви помогне да съкратите списъка с имотите, които сте харесали, както и времето което ще инвестирате в огледи.

#3. Как си представяте мечтаният имот?

Направете списък с важните за Вас характеристики за имота. Локацията е от съществена важност – има ли лесен достъп до градски транспорт, в близост ли е до местоработата Ви, има ли магазини, училища, детски градини, медицински центрове и др. Типът на строителството е  друг важен избор – тухленото строителство е най-предпочитано, поради редица предимства като висококачествени материали, по-добра енергийна ефективност, модерна архитектура. Но ако търсите по-голяма площ и финансите Ви са ограничени, може да се насочите и към по-старо строителство.

#4. Бъдете готови за компромиси, но в допустими граници

При закупуването на първи имот, често купувачите правят компромиси с по-шумна локация, непредпочитани изложение и/или етаж, евентуални предстоящи ремонти, защото средствата им са ограничени. В случай, че не сте склонни да отстъпвате от първоначалните си желания, задълбочете търсенето на така мечтаният недвижим имот, но обмислете и за минимално увеличаване на сумата, която сте готови да похарчите. Препоръчително е да изготвите списък с характеристиките, на които държите и да отделите тези с които може да направите компромис.

#5. Разпределението е от значение!

Съветваме Ви да не правите компромиси с важните неща при първа покупка на недвижим имот. Например да закупите имот с една, вместо с две спални, в случай че в близко бъдеще предстои вашето семейство да се увеличава. Не бъдете и прекалено взискателни, за да не изпуснете наистина изгодна сделка.

#6. Етажът е важен фактор за определяне на цената при недвижимите имоти

Обърнете внимание на разпределението на стаите и на етажността на жилището. Логично е средните етажи да са най-търсени, но ако бюджетът не го позволява, то помислете за закупуване на недвижим имот разположен на по-нисък или последен етаж.

#7. Доброто състояние на жилището е плюс

Трябва да се внимава и по-задълбочено да се обърне внимание на състоянието на имота. Продавачът може да е направил леки „козметични“ промени, които да прикриват по-сериозни недостатъци. Съществува риск да заплатите по-висока цена за подобрения, чиято стойност е много по-ниска. Търсете жилище, на което не е нужно да се прави сериозен ремонт и да се наливат много финансови средства. Това ще Ви позволи, след известен период от време, да продадете жилището на по-висока цена ако Ви се наложи.

#8. Не преговаряйте с продавачи без специалист на Ваша страна

Не започвайте да водите преговори без помощта на брокер или юрист. От такъв тип специалист, ще получите помощ по въпроси, с които ще се сблъскате за пръв път. Той ще Ви предостави важна информация за имота, с която трудно ще се снабдите или няма да знаете, че Ви е необходима.

#9. Обърнете подобаващо внимание на районът около жилището

Не трябва да подценявате заобикалящата среда около сградата и тенденциите за развитие на района. Преди да пристъпите към покупка, съберете максимално количесвто информация, какви са перспективите за развитие, защото това би Ви донесло ползи в бъдещ период.

Ние, екипът на Алфа Агенти България се стремим да образоваме всички страни на пазара на недвижими имоти във Варна и цяла България. Надяваме се предложените от нас решения в тази статия Ви бъдат полезни и не бъдете жертва на  някоя от горепосочените най-често срещани грешки.

В случай, че желаете покупката Ви на недвижим имот да мине безпроблемно и искате да си спестите време и пари, ни се обадете в удобно за Вас време и екипът ни от специалисти ще се погрижи за Вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *