Покупка на апартамент във Варна „на зелено“ – предимства и недостатъци

покупка-на-апартамент-Alfa-Agents-Bulgaria

На имотния пазар в наши дни се възобновява една доскоро позабравена тенденция, а именно закупуване на жилище „на зелено”. Агенциите за недвижими имоти все по–често регистрират клиенти, които са склонни да сключат сделка за покупка на апартамент във Варна в начален етап на строеж.

Всеизвестно е, че Морската столица на България е сред най-предпочитаните градове за живеене и инвестиране. Това се дължи на природните забележителности, древната история, туристическите обекти, престижните учебни заведения и разбира се, близостта до морския бряг и морето. Град Варна е предпочитана дестинация за хора от цял свят!

Придобиване на апартамент в град Варна „на зелено” ще бъде все по-предпочитана и достъпна възможност през следващите години, поради ръста на цените, използваните в новото строителство съвременни технологии, гъвкавите схеми на плащане и използването на финансиране чрез кредит от банкова институция. Този вариант ще става все по–популярен сред младите хора, които обичайно не могат да предложат като обезпечение друг собствени имот.

Сделките с апартаменти във Варна „на зелено“ имат много предимства:

Възможност за разсрочено плащане

Тази опция минимизира риска от погубване на цялата инвестирана сума в случай на недобросъвестен строител. Етапите и срока на плащане се договарят и описват надлежно в договор между двете страни по сделката;

По-голям избор

При покупка на жилище в начален етап на строеж купувачите имат възможност за избор на предпочитан етаж, изложение, разпределение;

Промяна на разпределението

По желание на клиента и по преценка на строителя е възможно да се направи преустройство за по-голяма функционалност на жилището. Например, обособяване на допълнителен кът или стая;

Обединяване на жилищни площи

Често срещано явление е обединяване на площи от две жилища в едно или договаряне за довършителни работи по интериора, съобразени с вкусовете и изискванията на бъдещия собственик.

Към днешна дата в съзнанието на хората, които планиращи покупка на апартамент „на зелено”, все още съществуват някои погрешни представи, като:

  1. Завишеното търсене на пазара на недвижими имоти кара купувачите лекомислено да купуват „на зелено”;

  2. Покупката на жилище „на зелено” е рисковано начинание;

  3. Повечето банки не учредяват ипотека на жилище в строеж;

  4. Жилищните кредити „на зелено” са с по-висок лихвен процент;

  5. Процедурата по отпускане на ипотечен кредит е по-тежка и по-несигурна;

Преценили добре плюсовете и минусите на инвестиция в апартамент„на зелено” във Варна купувачи могат да предприемат следните стъпки:

  • Да се възползват от препоръката на близък или познат за добър строителен предприемач, чиито услуги са ползвали.

  • В случай, че самия клиент е попаднал на сграда в строеж, е желателно освен среща със строителя, да се опита да намери информация от негови стари клиенти, както и референции.

  • Използване на услугите на агенция за недвижими имоти, която да Ви препоръча утвърден строителен предприемач с изгодна за Вас оферта.

Възможността за покупка на апартаменти във Варна „на зелено” от по-големи строителни компании с история и богато портфолио все още се оказва най-ниско рисков вариант при покупка. Може да се разчита и на факта, че въпреки кризата фирмите с доказано име и възможности не престанаха да строят нови жилищни сгради и бизнес сгради.

За съжаление обаче, предлаганите от тях апартаменти във Варна „на зелено” не са с атрактивна отстъпка от цената, защото за добро или лошо са вече обезпечени откъм финансиране. Според представители на бранша прекалено изгодните офертите на жилища в строеж идват от фирми, които или нямат опит в строителството или достатъчно средства за изпълняване на целия проект.

Безспорно покупката на жилище „на зелено“ крие малко повече рискове поради факта, че самият имот не съществува все още на практика. Ето защо преди сключване на сделка е нужно да се направи обстойна проверка от вещо лице, която ще ви гарантира инвестиция с по–нисък  рисков фактор от което разбира се, можете само да спечелите.

В заключение на предоставената до тук информация за покупка на апартамент „на зелено” ние от Алфа Агенти България Ви съветваме, когато ви предстои сделка с недвижими имоти да се консултирате с компетентни по въпроса лица. Те ще ви насочат към правилен избор на жилище и ще ви изяснят етапите и нужната документация, през която преминава всяка една сделка с недвижимо имущество.

Пожелаваме Ви успешна сделка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *