Цени на имоти – България

През изминалата 2015 година, имотният пазар в България навлезе в нов етап на развитие. Увеличи се обема на покупко–продажбите, следствие завишено търсене. В резултат на това и пазара отчете ръст в цените на имотите, особено в големите градове. Повишената строителната активност също е факт, като на територията на градовете София, Варна, Бургас и др. се наблюдават множество строителни обекти. Продължава да се увеличава и броя на издадените разрешителни за строеж. По предварителни заявки и възгледи на инвеститори и строителни компании се очаква периода 2016 – 2017 година да е успешен за бранша.

Ръста на цените на имотите вече е неоспорим факт. Тази тенденция е резултат от влиянието на редица фактори. Като основните са:

1.Ниските лихвени проценти по депозирани пари в банките, които предоставят сравнително ниска доходност;

2. Последващ фактор са изгодните условия при отпускане на жилищни кредити, които провокират хората без налични средства да заемат от финансовите институции;

Изброените до тук фактори предопределят два основни типа клиенти за покупка на недвижим имот. Първите търсят сигурност и доходност за своите спестени парични средства, чрез инвестирането им в недвижим имот. Затова се насочват към закупуване на недвижим имот с цел отдаване под наем. Вторите са желаещи да придобият собствено жилище при по- изгодни условия, но към момента не разполагат със собствени средства.

3. Миграцията към големите градове също остава сериозна предпоставка за завишеното търсене там. Младите и образовани хора тенденциозно се насочват към по- развития пазар на труда, където възможностите са повече. След като се установят трайно на дадено работно място, те предприемат стъпки към покупка на собствено жилище. Така повлияват върху цените на имотите на тези пазари.

4. Паричните средства постъпващи от работещите извън страната също са неоспорим фактор рефлектиращ върху пазара на недвижими имоти в България. За сравнение, средните пазарни цени на имотите в големите градове са все още далеч от тези, в другите европейски държави. Това позволява наши гастарбайтери да инвестират в жилища на родна земя, по–лесно.

Повишеното търсене на имоти, ниските лихви по депозитите и технологично остарелия  сграден фонд на територията на развитите градове са основните причини за повишената строителната активност в страната. През изминалата година се наблюдаваше завишен интерес към покупка на жилище в етап на строеж на сградата. В този случай купувачите имат възможност по–лесно да изберат желаното жилище от гледна точка на изложение, етаж или на по-достъпна цена на имота.

Новото строителство се предпочита от голяма част от купувачите, тъй като новите проекти отговарят в голяма степен на изискванията им, по–модерни са, с по–качествени материали, по–добре проектирани и на по–изгодни цени. Най–търсени си остават двустайните апартаменти, но има завишен интерес и към тристайни жилища. Известно е, че цените на имотите на кв.м варират спрямо тяхната големина.

Доверието към имотният пазар в страната се възстанови. Търсенето преднамерено е насочено основно към големите градове, като София, Пловдив, Варна и Бургас, но се наблюдават и признаци за активизиране на пазара и в други по–слаби райони, като Велико Търново, Стара Загора, Благоевград и др. През 2016 се очаква по-засилен интерес от страна на български и чуждестранни купувачи към ваканционните имоти по морето и в ски курортите.

Независимо от високия ръст на сделки с недвижимо имущество в края на 2015 и началото на 2016 година се оказва, че цените на имотите в България нарастват най–бавно сравнение с повечето страни от Централна и Източна Европа. Прогнозите са, че с плавни темпове тази тенденция ще се запази и през следващите няколко години.

Екипът на АЛФА АГЕНТИ БЪЛГАРИЯ пожелава на всички участници на пазара на недвижими имоти, успешни сделки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *